Wednesday, May 5, 2010

O παππους

Οφειλω ενα ποστ στο παππου.

Οι μαμαδες εχουν ολη τη δοξα οσον αφορα το μεγαλωμα των παιδιων. Τωρα ολο περισσοτερο και οι μπαμπαδες μπαινουν στο χορο (εξαρταται ποσο τους αφηνουν οι μαμαδες, η ποσο πεφτουν με τα μουτρα και παιρνουν την αποκλειστικοτητα - σοβαρα, το βλεπω συνεχεια γυρω μου, οι μαμαδες να πιστευουν για τους μπαμπαδες αστον, που να ξερει, δε ξερει, δε καταλαβαινει απο αυτα, δε θα τα καταφερει. Ευνουχισμος).

Μετα ειναι οι γιαγιαδες και οι παππουδες. Και εδω αναπαραγονται τα gender roles.
Οι γιαγιαδες επειδη εχουν την εμπειρια (αν και 30 χρονια πισω, ε μπαινουν και ερωτηματικα), εχουν και τον αερα, και ειτε ειναι προσκεκλημενες στο χορο απο τους γονεις, ειτε μπαινουν απο μονες τους. Σημειωνω οτι εδω παρατηρειται εντονα η ταση να ειναι η μαμα της μαμας που εμπλεκεται πιο αμεσα, το οποιο βρισκω ιδιαιτερα περιεργο και δεν εχει καμια λογικη βαση. Τελoς παντων.
Οι παππουδες ειναι μετα, και συνηθως αγοραζουν δωρα, παιζουν, λενε παραμυθια, διαβαζουν βιβλια και τετοια αλλα light, δε πανε ας πουμε στη περιοχη ταισμα και πανα.

Ε, λοιπον, εγω θα γραψω για το παππου που ειναι αυτο και ολα τα αλλα.
Ο παππους εφυγε εχτες για την Αθηνα, ειχε ερθει εδω για λιγες μερες. Επαιξε με το μικρακη στο σπιτι, πηγανε μαζι στο παρκο, παιξανε μπαλα, σκαρφαλωσανε σε δεντρα, μαζεψανε λουλουδια και γενικα, διασκεδασανε. Μετα η μαμα αρρωστησε και ο μπαμπας ελειπε ταξιδι στο εξωτερικο για δουλειες. Ε λοιπον, ο παππους σηκωσε τα μανικια και με εξαιρετικη επιδεξιοτητα εκανε ΤΑ ΠΑΝΤΑ απο το πρωι μεχρι το βραδυ. Ετοιμαζε τον μικρακη το πρωι, του εφτιαχνε το γαλα του, του μαγειρευε φαγητο, τον αλλαζε πανα, τον βοηθουσε να φαει (τον επεισε να φαει ακομα και λαχανικα που δε τρωει!?), τον εβαζε για υπνο, βολτες, παιχνιδι, ζωγραφικη, τραγουδια, μιλαμε Ολα. Και ενδιαμεσα μαγειρευε και στην αρρωστη μαμα, εβαζε πλυντηριο και επλενε και κατσαρολες. Τι να πω? Ειχα μεινει αφωνη. Ποτε δεν ειχα σκεφτει πριν οτι μπορει να τα κανει ολα αυτα, και τοσο ευκολα. Δε ξερω γιατι, απο κεκτημενη ταχυτητα.

Υπαρχουν gender roles ? Δεν υπαρχουν. Φεμινισμος ειναι η απελευθερωση απο κουτακια και ταμπελες, και για τα δυο φυλα ομως, οχι μονο για τις γυναικες. Ισες ευκαιριες, ισα καθηκοντα και για τους δυο.

Παππου εισαι ο πιο φεμινιστης που ξερω

No comments: