Friday, February 12, 2010

Ακραια καιρικα φαινομενα

Ο τροπος που αντιμετωπιζονται οι καιρικες συνθηκες στην Ελλαδα, και ειδικα ο χειμωνας, αποτελει μεγαλο μυστηριο. Ο χειμωνας ειναι μια εποχη που κανει συχνα κρυο. Το δειχνουν και οι ζωγραφιες στα παιδικα βιβλια. Ειναι σα να λεμε οτι η γη γυριζει. ΟΚ. Και γιατι ο πανικος δηλαδη οταν το θερμομετρο πεφτει στο μηδεν? Μιλαμε για ομαδικη παρακρουση, κλεισιμο στο σπιτι. Λες και η χωρα βρισκεται πανω απο την αρκτικη ζωνη. Οταν δε προκειται για ατομα κατω των δεκα ετων, η οδηγια ειναι να κλειστουν στο σπιτι απο την 28η Οκτωβριου μεχρι την 25η Μαρτιου και να μη ξεμυτισουν ποτε εαν η θερμοκρασια ειναι κατω των δεκα βαθμων Κελσιου. Υπαρχει ενας ανεξηγητος πανικος 'να μη κρυωσει το παιδι', το λεει και ο Σαββοπουλος.

Υπερβαλλω λιγο, αλλα η αληθεια ειναι οτι δε βλεπω καροτσια να βολταρουν εξω οταν εχει 3 βαθμους. Ειδικα η πανταχου παρουσα και επι της ανατροφης των παιδιων παντοδυναμη ομαδα των γιαγιαδων-παππουδων ΑΠΟΚΛΕΙΕΤΑΙ να διανοηθει να βγει εξω απο το κτιριο το εγγονι πριν ανθισουν τα λουλουδια την ανοιξη. Λες και η ανακυκλωση μικροβιων σε κλειστο χωρο κανει καλο. Λες και ειναι καλυτερο το καμαρι τους να κοβει φλεβα μεσα στο σπιτι με τα ιδια και τα ιδια παιχνιδια. Προφανως κανεις τους δεν εχει παρει το αεροπλανο να επισκεφτει μια χωρα λιγο πιο βορεια το χειμωνα. Δε θα πω για τη Δανια, οπου ειναι παραδοση να τυλιγουν τα μωρα και να τα βγαζουν να κοιμουνται εξω στο μπαλκονι, για να αναπνεουν φρεσκο αερα. Ουτε για τη Σουηδια, οπου το παιχνιδι με το χιονι ειναι σα να λεμε παω στη παιδικη χαρα.

Σε ολες τις αλλες χωρες, οταν δε ριχνει μπορα η χιονοθυελλα, το μωρο το ντυνουμε καλα, μπουφαν, fleece, καλυμματα και παπλωματα για το καροτσι και ολα τα συναφη, βαζουμε και εμεις τα γαντια και το σκουφι μας και παμε βολτα. Κοκκινιζουν τα μαγουλακια απο το κρυο, αλλα δε πειραζει, κανει καλο. Ειναι υγεια.

Αν παρολα αυτα πρεπει να κλειστειτε στο σπιτι, να μερικες ιδεες του τι μπορειτε να κανετε για να μη φατε τα ρουχα σας εσεις και τα παιδια σας απο τη βαρεμαρα που βλεπετε συνεχεια τους ιδιους τεσσερις τοιχους

http://www.parents.com/fun/activities/rainy-day/5-fun-rainy-day-toddler-activities/

http://rochester.kidsoutandabout.com/main-articles/snowydays.html

No comments: