Monday, June 22, 2009

Πορτοκαλι πουρες

Πορτοκαλι πουρες
κολοκυθι (το γνωστο στα αγγλικα ως 'squash', 1/2 φλυτζ. σε κομματια)
1 γλυκοπατατα (1/2 φλυτζ. σε κομματια)
ενα κομματι κρεας μοσχαρι (30. γρ)
1 κ.σ. λαδι
κανελα, μια πρεζα
μοσχοκαρυδο, μια πρεζα
θυμαρι, μια πρεζα

Κοβεις το κολοκυθι και τη γλυκοπατατα σε κομματακια και το βραζεις, μαζι με το κρεας για 20 λεπτα. Το ριχνεις στο μπλεντερ, προσθετεις το λαδι και τα μυρωδικα και ανακατευεις

Κοκκινος πουρες

Πουρες κατακοκκινος απο τα παντζαρια που δινουν το χρωμα, και με ενδιαφερουσα γευση. Φιλικη προειδοποιηση: τα κακα του μωρου θα εχουν και αυτα το ιδιο χρωμα, μην τρομαξετε

Κοκκινος πουρες
1-2 μικρα παντζαρια
1 γλυκοπατατα
1κ.σ. ελαιολαδο
ενα κομματακι κρεας μοσχαρισιο (30γρ.)
κανελα, μια πρεζα
κυμινο, μια πρεζα

Ψιλοκοβεις τα παντζαρια και τη γλυκοπατατα, και τα βραζεις μαζι με το κρεας για 30 λεπτα. Τα ριχνεις στο μπλεντερ, προσθετεις λαδι, κανελα, κυμινο, και ανακατευεις.

Sunday, June 21, 2009

baby-μηλοπιτα

Επιδορπιο για μωρα, χωρις ζαχαρη, οταν ακομα δε μπορουν να μασησουν.

Μηλοπιτα
1 μηλο
κανελα, μια πρεζα
1/3 μπιμπερο γαλα βρεφικο
4 κουταλιες δημητριακα για μωρα σε σκονη

Κοβεις το μηλο στα δυο, το πασπαλιζεις με κανελα και το βαζεις στο φουρνο να ψηθει για 20 λεπτα, μεχρι να ειναι μαλακο. Το βγαζεις απο το φουρνο, το κοβεις κομματακια και το ριχνεις στο μπλεντερ. Ετοιμαζεις γαλα με δημητριακα σε ενα σφιχτο χυλο (εαν τα δημητριακα ανακατευονται μονο με νερο, τοτε δε χρειαζεται γαλα). Τα ριχνεις και αυτα στο μπλεντερ και ανακατευεις.

Λαχανικα με κουρκουμα

Κιτρινος πουρες με αρωμα Ινδιας, πλησιαζει το καρρυ αλλα δε καιει

Λαχανικα με κουρκουμα
1 καροτο
μπροκολο (1/2 φλυτζ)
κολοκυθακι (1/2 η 1/3 αν ειναι μεγαλο)
1/4 φλυτζ. ρυζι ασιατικο (sticky)
πιπερι, μια πρεζα
κανελα, μια πρεζα
κουρκουμα, μια πρεζα
1 κ.σ. λαδι

Κοβεις τα λαχανικα κομματακια και τα βραζεις μαζι με το ρυζι σε ενα ποτηρι νερο για 15 λεπτα περιπου. Τα ριχνεις στο μπλεντερ, προσθετοντας το πιπερι, τη κανελα, τη κουρκουμα και το λαδι

Ρυζοτο λαχανικων με κολιανδρο

Εχτες εκανα μια νεα συνταγη για το μικρουλη, που του αρεσε πολυ. Σκεφτηκα οτι θα αξιζε τον κοπο να αρχισω να τις σημειωνω... Κανω πειραματα με τους πουρεδες, βαζοντας μυρωδικα και αλλα, γιατι μου αρεσει η ιδεα να εξοικειωνεται ο μικρουλης με γευσεις. Θα προσπαθησω να θυμηθω και τις υπολοιπες συνταγες. Ιδου λοιπον ενα baby ρυζοτο, ιδανικο για βραδινο φαγητο.

Ρυζοτο λαχανικων με κολιανδρο
1/4 φλυτζανι ρυζι για ρυζοτο
1 καροτο
μπροκολο κομμενο (περ. 1/2 φλυτζανι)
1/2 κιτρινη πιπερια
ανιθο
κολιανδρο
1 κ.σ. ελαιολαδο

Κοβεις κομματακια τα λαχανικα, και τα βαζεις να βρασουν μαζι με το ρυζι σε ενα ποτηρι νερο, για περιπου 15 λεπτα. Τα ριχνεις στο μπλεντερ, και προσθετεις τον ανιθο, το κολιανδρο και το ελαιολαδο.

Friday, June 12, 2009

Παρε με μαζι σου!

Ειμαστε γονεις της σχολης 'παντου μαζι με το μωρο μας' - μαζι στη βολτα, μαζι στα μαγαζια, μαζι στα ψωνια, μαζι στο καφε, μαζι στα τραπεζια σε σπιτι φιλων, μαζι στις διακοπες.
Τοσο γιατι πιστευουμε οτι ειναι καλυτερο για το μωρο, οσο και γιατι περναμε πιο ωραια εμεις.

Καθε φορα που εχουμε ταξιδι, ολο και καποιος γνωστος ρωταει αν θα το παρουμε μαζι μας, και καθε φορα εκπλησσομαι. Μου ειναι αδιανοητο οτι θα μπορουσαμε να το αφησουμε και να παμε χωριστα διακοπες. Καταρχην, σορρυ αλλα πλεον ειμαστε τρια ατομα στην οικογενεια. Αυτος δηλαδη γιατι να μην ερθει, σε πηγαδι κατουρησε?Δευτερον, ειναι ακομα μικρουλι, γιατι να του στερησουμε τη μαμα και το μπαμπα χωρις σοβαρο λογο? Τριτον, θα δει τοσα καινουρια πραματα, τοσα νεα ερεθισματα! Τεταρτον, θα περασουμε τοσο ωραια παρεα, θα ριξουμε γελιο, θα κανουμε παιχνιδια, θα δοκιμασουμε νεες γευσεις, χιλια δυο πραματα. Πεμπτον, γιατι δεν ειναι τοσο δυσκολο να πας διακοπες με μωρο.
Και θα επιμεινω σε αυτο, γιατι νομιζω οτι υπαρχει η εντυπωση οτι ειναι μεγααααααλος μπελας να πας διακοπες με μωρο. Ε λοιπον, δεν ειναι, αρκει να κανεις πεντε-δεκα βασικα πραματα:

1. Κλεισε ξενοδοχειο πανω στη θαλασσα, κατα προτιμηση με οργανωμενη παραλια - αν ειναι να παρεις το αυτοκινητο, η να περπατησεις ενα τεταρτο μες στον ηλιο, ξεχνα το.
2. Κλεισε οπου θες διακοπες - μη πας στην Αναφη (που θα βρεις γιατρο?) αλλα μη πας και μονο στη στερια, η μονο στα μεγαλα νησια, Κρητη, Ροδο κλπ, η μονο σε μεγαλα ξενοδοχειακα συκγροτηματα. Στο κατω κατω, αμα στραβωσουν τα πραματα, φευγεις. To θεμα ειναι να μπορεις να φυγεις ευκολα
3. Ταξιδι με το αεροπλανο ειναι πανευκολο, ισως πιο ευκολο και απο το πλοιο, γιατι διαρκει λιγο και γιατι εχεις το καροτσι μαζι σου μεχρι το gate.
4. Αν θηλαζει ακομα, το ζητημα του φαγητου ειναι λυμενο. Αλλιως παρε ετοιμες βρεφικες τροφες - δεν εγινε και τιποτα δα, αν δε φαει το σπιτικο φαι της μαμας για λιγες μερες!
5. Εαν γινεται, καλυτερα ξενοδοχειο παρα ενοικιαζομενο δωματιο, γιατι αν εχεις κουζινακι μπορει να πεσεις στη παγιδα να μαγειρεψεις, και αμα το κανεις αυτο σιγα μη ξεκουραστεις. Το μονο που χρειαζεσαι ειναι ενα ψυγειακι, και ισως οχι παντα
6. Παρε λιγα πραγματα μαζι σου - 3-4 μπιμπερο, 2 αλλαξιες σεντονακια, λιγα ρουχαλακια τα οποια θα πλυνεις στο χερι
7. Αγορασε πανες, κρεμες, τροφες επιτοπου οταν φτασεις - ΠΑΝΤΟΥ εχει γιατι ΠΑΝΤΟΥ εχει μωρα. Μπορει να μην εχει τη μαρκα που προτιμας, αλλα δεν τρεχει και τιποτα. Παρε μαζι μονο οτι χρειαζεσαι για το δρομο + 1 μερα (στη περιπτωση που δε ψωνισεις αμεσως)
8. Παρε λιγα ρουχα για σενα
7. Παρε ενα βασικο φαρμακειο μαζι (τα γνωστα, + αντιβιωση, κορτιζονη, κρεμα για τσιμπηματα, ενεση, φυσιολογικο ορο)
9. Αν καθεται ακομα στο ρηλαξ, βαλε το και αυτο στο πορτ παγκαζ - θα σου λυσει τα χερια
10. Παρε λιγα παιχνιδια, ουτε που θα τα κοιταξει - θα ενδιαφερεται για ο,τι νεο υπαρχει γυρω του (π.χ. ενα ολοκαινουριο αδειο μπουκαλι Fanta)
11. Προφανως, δε θα βγαινεις για ποτακι, και θα επιστρεφεις σπιτι μετα το βραδινο φαγητο. Μπορεις να αραξεις στη βεραντα με ενα κρασι, να τελειωσεις το βιβλιο που διαβαζεις, να παιξεις ταβλι μεχρι τις δυο το πρωι, και τελος παντων παλι μια χαρα θα περασεις
12. Αμα πας διακοπες με φιλους που εχουν και αυτοι μωρο, μπορει να γινει διπλη η πλακα - και μπορειτε να κανετε και εναλλαξ babysitting